Loading...

wtorek, 4 listopada 2014

Kajzerki




Dzisiejsze bułki nie są już takie jak kiedyś, dlatego tak bardzo lubię je piec. Formowane ręcznie, idealne o każdej porze.
Przepis z książki "Chleb domowy wypiek".

Składniki (na 12 sztuk):
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych lub 12g świeżych
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3/4 szklanki letniej wody
Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut, ponownie wyrabiać ok 5 minut. Przełożyć do miski lekko wysmarowanej oliwą, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić na 12 równych części, uformować bułeczki i ułożyć na blaszce. Odstawić przykryte do wyrośnięcia na 45 minut.
Piec 15 minut w temperaturze 225°C.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz