Pyszne, chrupiące pszenne bagietki. Przepis z książki "Chleb, domowy wypiek".
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 szklanka mleka/1szklanka wody
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, wlać szklankę wody o temperaturze pokojowej, lekko przestudzić. Dodać drożdże, sól i 1 szklankę wody o temperaturze pokojowej, lekko przestudzić. Dodać drożdże, sól i 1 szklankę mąki, wymieszać. Dodawać mąkę po jednej szklance, stale mieszając. Bardzo energicznie wyrabiać (można użyć miksera) aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Wyłożyć do dużej miski i wysmarowanej olejem, przykryć, odstawić do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Bardzo ostrożnie przełożyć na stolnicę, uformować bagietki o długości 30-40 cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250° C. Spryskać wnętrze wodą, wstawić bagietki. Piec 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 °C i dopiekać jeszcze około 10 minut, aż będą rumiane.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz