Loading...

sobota, 1 listopada 2014

Bułeczki belgijskie



Pyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku bułeczki.

Składniki (10 sztuk):
                                                                                           
  •   40 dag mąki pszennej
  •   7g suchych drożdży
  •   1,5 łyżeczki soli
  •   1 łyżeczka drobnego cukru
  •   120ml ciepłego mleka / 175ml ciepłej wody

Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukier; na środku zrobić wgłębienie. Wlać drożdże rozpuszczone w mleku, oprószyć z wierzchu mąką i odstawić w temperaturze pokojowej na 20 minut. Następnie wlać 175 ml ciepłej wody, wyrobić ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i odstawić na 5 minut. Podzielić na 10 części, uformować owalne bułeczki. Oprószyć mąką, układać na blaszce w pewnych odstępach, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie każdą bułeczkę naciąć żyletką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Piec ok. 15 minut w 230 °C na złoty kolor  (do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz